Regele Ferdinand u. 20, Kolozsvár, 400110, Kolozs megye      reception@hoteltransilvaniacluj.ro +40 (264) 59.44.29

Dracula

Dracula


Milyen kapcsolat van a Hotel Transilvania és Bram Stoker “Dracula” című regénye közt

A történészek azt feltételezik, hogy a Hotel Transilvania ihlette Bram Stokert, a regény első felében történő események ötletében.

Cluj
Nagyításhoz kattintson a képre

A Hotel Transilvania-t tartják Kolozsvár legrégebbi szállodájának, amely mai napig sikerült megtartania eredeti célját. A szálloda a Ferdinand Király (Regele Ferdinand) utcában, a város egyik legfontosabb kereskedelmi utcájában található. Ez Kolozsvár egyik legrégebb dokumentált utcája, amelyt a "Szállodák utcájaként" is ismertek a helybeliek a 19. század végén.

A kolozsvári vasútállomás felavatását követően, 1870-től a város szállodáiban olyan vendégek fordultak meg, akik átutazóban voltak, és kénytelenek voltak az éjszakát itt tölteni.

"Azt feltételezik, hogy a vonatok éjjelre az állomáson maradtak, és az utasok az állomás közelében levő szállodákban töltötték az éjszakát, majd ugyanazzal a vonattal folytatták az útjukat”- magyarázza Tudor Sălăjean történész.

Kolozsvár legrégibb szállodája, a város egyik legrégibb épületének tekintik, amely mai napig megtartotta eredeti célját.

„Azon a helyen valoszínüleg a középkorban egy fogadó volt, mely később szállodává alakult. Azt gondolom, hogy ez a város legrégebbi szálláshelye, amely mai napig megtartotta eredeti célját. Nem ismerek ennél régebbit, és emelett az évek során csak az épület homlokzata változott, az épület szerkezete azonos, és még most is hasonlít egy fogadóhoz. A szálloda egy belső udvarral rendelkezik, amelynek felujításakor egy régi kútat is kaptak” - említette Sălăjean.

 

Dracula” regény ihlet forrása

A 19. század utolsó évtízedeiben a szálloda egy elég szokatlan nevet viselt - „Angol Királynő” - egy eléggé titokzatos név, melyre a történészek nem találtak magyarázatot. Ezt követően a szálloda neve Transilvania lett, majd később Vladeasa, ezt kovetően 2006-tól újból a Transilvania nevet kapta. A történészek szerint ez a szálloda ihlette Bram Stoker híres regényének bevezető részét.

Stoker regényhőse, Jonathan Harker, Erdélyben töltött első éjszakáján a kolozsvári „Royale” szállodában száll meg

„Azt feltételezzük, hogy talán az „Angol Királynő” név volt az ami megihlette Stokert. A regényben a hős a „Royale” szállodában tölti az éjszakát, amelynek ötletéhez az „Angol Királynő” elnevezés áll a legközelebb. A „Royale” nevet nem találtuk meg egy kolozsvári szállodánál sem, és megjegyezhető, hogy abban a periódusban gyakran változtatták a szállodák neveit. Az elején úgy gondoltuk, hogy egy másik szállodáról, a „Pannonia”-ról lenne szó, de valószínübbnek tűnik az „Angol Királynő” változat. Ugyanakkor egy egyértelmű bizonyosságot nehéz megállapítani, különösen azért, mert ez egy kitalált történet amit Stoker írt” - magyarázta a történész.

Egy valós szálloda egy képzeletbeli történetből

Cluj
Nagyításhoz kattintson a képre

Bram Stoker regényében a hős a British Museum-ban dokumentálta magát Erdélyről, mielőtt utjára indult volna.

„Valószínű, hogy a szerző találhatott egy útikalauzt, melyben szerepelt Kolozsvár is. Mar a 19. század végén a British Museum könyvtára nagyon nagy dokumentációs alappal rendelkezett. Az tény, hogy egy valódi szállodáról van szó egy képzeletbeli történetben” - tette hozzá Sălăjean.

A szerzőtől keveset tudunk meg Kolozsvárról, azonban a leírtak elég jól tükrözik a város valóságát az akkori időkben.

Stoker meséli, hogy a hősének korán kellett ébrednie, hogy 7:30kor indulhasson az állomás fele, ahonnan vonatja Beszterce fele 8-kor indult.

„Lovaskocsival a Wesselényi utcáról (ma Ferdinand) az állomásig vélhetően 20 perc alatt lehetett eljutni, tehát ez további bizonyíték arra, hogy a regényben szereplő szálloda a Ferdinand utcában lehetett.” - magyarázta a történész.

A szerző a szálloda vendéglőjének kínálatából megemlít egy paprikás csirke fogást, amit „Paprika Hendl”-nek nevez, és amit polentával fogyasztottak, ami egy sajátos erdélyi fogás.

Stoker hőse panaszkodik, hogy nem tudott jól aludni, mivel az ablaka alatt kutyák ugattak, amely szintén egy valós részlet, hiszen a kóbor kutyák jelenléte Kolozsvár utcáin több régi fényképen dokumentált.

Hotel Transilvania

A szálloda jelenlegi tulajdonosai ki akarják használni a regény részleteit, és egy Bram Stoker-Dracula lakosztályt kívánnak berendezni.

„A projekt nagy és összetett. Szeretnénk a könyv alapján egy különös lakosztályt berendezni különböző korabeli képekkel, bútrokkal, festményekkel, amelyek kapcsolódnak a regény korához, történetéhez. Ugyanakkor egy olyan helységet szeretnénk kialakítani, ahol a szálloda vendégei belekostolhatnak a regény korának fogásaiba, ízeibe. Reméljük, hogy ez sok olyan turistát vonz, aki szeretne visszautazni Dracula korába” - magyarázta Sava Adriana, a szálloda vezérigazgatója.

Sursa: Ce legătură există între Cluj și romanul „Dracula” al lui Bram Stoker