Regele Ferdinand u. 20, Kolozsvár, 400110, Kolozs megye      reception@hoteltransilvaniacluj.ro +40 (264) 59.44.29

A szállodáról

A történelemmel átszőtt szálloda

Néma tanuja az idők múlásának, a Transilvania hotel megszakítás nélkül századokon keresztül folytatta szállodai tevékenységét és sikerült kapuit nyitva tartani a háború előtti fejlődés idejében, alatta és utána, a háború alatt alkalmazkodván az idők társadalmi, gazdasági és politikai helyzetéhez.

Cluj
Nagyitáshoz kattintson a képre

A szálloda középkori antik hangulatával élő válasz az üvegnek, a fémnek, amely a luxust jelképezi.Mi a történelmi vendégszeretetet és szerkezetet mutatjuk be szerénységgel amely a középosztály jellege volt úgy ahogy azt elődeink felépítették, lehetőséget adva vendégeinknek, hogy érezzék a múlt illatát és nálunk kezdjék utazásukat a jelen felé.

Teljesen felújítva és modernizálva, a szállodának sikerült megőriznie csárda jellegét, csupán felcserélte a hintóval és cilinderrel érkező vendégeket a modern hátizsák, csomag autós vagy motorbiciklis vendégekkel, amelyek érzik az antik levegőt és a múlt századi vastag falakra épült szállodába érkeznek.

Mi egy házrol, nem palotáról, nem egy gótikus és reneszánsz stílusú tömbkelegről, nem címerekről, hanem egy szálláshelyt adó épületről beszélünk, annak az elitnek áll rendelkezésére, amely mindenkoron a többséget képviselte és képviselni fogja. Utasok, művészek, a vallási felekezetek képviselői, politikusok, tisztviselők, üzletemberek, a mi vendégszeretetünket élvezik. Büszkén vállaljuk, hogy a szálloda élő ereklyéje Kolozsvár történelmének, amely ragyogóan beilleszkedett a város és a saját történelmünkbe.

A Transilvania szállodát megemlítik a “The old hotel of Translvania” tanulmányban mint történelmi ereklyét, amelynek törtenelmi hatása és jelentősége van.

A szálloda Dacia Porolissenis székhelyen épült, ott ahol a legenda szerint, kis távolságra Decebal lett öngyilkos , a malomárok partján, amely a város keleti határán folyik. A szálloda ellenáll az időnek, és csendesen szemléli a látványt mely az idő és az évszázadok múlását jelenti. .

Mivel részei vagyunk a város történelmének, szükséges, hogy felhívjuk a figyelmet Kolozsvár történelmi fejlődésére és a “Regele Ferdinand” (Dózsa György) utcára ahol a szálloda áll.

A Clus-nak nevezett dák település később Napoka néven lett ismert. A tatárjárás után 1200-1405 között középkori kapukkal körbevéve kapja Kolozsvár nevét (németül Klausenburg).

1300 aug. 19-én Károly Róbert de Anjou Magyar király “Civitas Regal” nevet ajándékozza, megkapván a kincses város nevét is. A középkori Kolozsvár hét hektáron terül el, és 4 kapun belül éli életét.

Az utcát, amin a szálloda található, első alkalommal 1362-ben említik meg, mint az “Óvár” (régi város) legelső ismert utcájaként, a “Híd” utca, melyet később a történelem folyamán, Wesselényi Miklós államférfiről és magyar tudósról neveznek el. 1903-1940 között “Ferdinand” lesz az utca neve, amelyet a második román királyról neveznek el, aki véghez vitte Románia egyesülését 1918-ban. 1949 és 1999 között Dózsa Györgyről, az 1514-es magyar parasztlázadás vezetőjéről nevezik el az utcát. 1999-ben újra a Ferdinand király utca nevet kapja.

A város fejlődésében a második szakasz akkor kezdődik, amikor 45 hektárral, 18 toronnyal és bástyával kiegészül a középkori város.

A szálloda háza nagyvaloszínűség szerint akkor épült és éveken keresztül, mint csárda működött, lehet Mátyas király vendégei látogatták, majd az 1870-es évek után átalakul szállodává és másik 3 szállodával egyetemben, amiért az utca a “Hotelek út.” elnevezést is kapta.

A Wesselényi Miklós utca különösen azután indul fejlődésnek, amikor megépül az állomás, ahonnan kereskedők és más személyíségek szállást kerestek a szállodák utcájában. Miközben a másik 3 szálloda bezárta kapuit, szállodánk egyedüli emléke maradt Kolozsvár szállodai multjának.

Úgy ahogy az utcák nevei az évek folyamán változtak, úgy változott a szálloda neve is. 1870 körül "Angolkirálynő”-nek nevezték, név, amely Bram Stoker angol író “Drakula” című regényében is megtalálható.

Később a szálloda “Transilvania”, majd ”Vladeasa” névre hallgat, amelynek visszaadtuk a “Transilvania” nevét, és olyan történelmi és érzelmi telítettséggel bír, amely jellegzetes Romániának erre a szép részére.