https://www.high-endrolex.com/8 Dracula | Hotel Transilvania Cluj
Str. Regele Ferdinand nr. 20 Cluj-Napoca, 400110, Cluj      reception@hoteltransilvaniacluj.ro +40 (264) 59.44.29

Dracula

Dracula


Ce legătură există între Hotel Transilvania şi romanul „Dracula” a lui Bram Stoker

Istoricii presupun că Hotelul Transilvania a constituit sursa de inspiraţie pentru începutul romanului „Dracula” a lui Bram Stoker.

Cluj
Click pe poză pentru Galerie

Hotelul Transilvania este considerat de istorici cel mai vechi hotel din Cluj care a reuşit să-şi menţină menirea de hotel până în zilele noastre. Hotelul Transilvania este situat pe strada Ferdinand, cea mai veche stradă clujeană atestată documentar, cunoscută şi sub denumirea de „strada hotelurilor” şi totodată una dintre cele mai importante artere comerciale ale Clujului. O dată cu inaugurarea gării oraşului Cluj-Napoca, în 1870, hotelurile situate pe actuala stradă Regele Ferdinand au început să aibă oaspeţi dintre călătorii care tranzitau Clujul cu ajutorul căii ferate şi care erau nevoiţi să înnopteze în oraş. „Se presupune că trenurile se opreau la Cluj pe timpul nopţii în gară, iar călătorii mergeau la hoteluri, urmând ca dimineaţa să-şi reia drumul cu acelaşi tren”, a explicat istoricul Tudor Sălăgean.

Cel mai vechi hotel din Cluj potrivit istoricilor clujeni, hotelul Transilvania este considerat cel mai vechi edificiu care şi-a păstrat menirea iniţială, aceea de hotel. „Pe acel loc, probabil că a existat în evul mediu un han, iar ulterior a fost transformat în hotel. Eu cred că e cea mai veche construcţie cu destinaţie de han sau hotel care şi-a păstrat funcţia până astăzi. Nu cunosc să fie altul mai vechi, iar în plus, de-a lungul anilor nu s-a intervenit la hotelul Transilvania decât asupra faţadei, structura clădirii fiind chiar şi acum aceiaşi şi seamănă cu cea a unui han. Hotelul are o curte interioară, avea şi o fantână în curte care a fost descoperită recent, când s-au pus dalele”, a explicat istoricul.

 

Sursă de inspiraţie pentru romanul „Dracula”

În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, actualul Hotel Transilvania purta un nume mai puţin obişnuit, „Regina Angliei”, o denumire misterioasă, pentru care istoricii încă nu au găsit o explicaţie. Ulterior, denumirea hotelului s-a schimbat în „Transilvania”, apoi în „Vlădeasa”, urmând ca din 2006 să-şi reia denumirea de „Transilvania”. Potrivit istoricilor, acesta este hotelul care l-a inspirat pe scriitorul Bram Stoker, descris la începutul romanului său, „Dracula”.

În romanul lui Stoker, eroul principal, Jonathan Harker, îşi petrece prima noapte în Transilvania în hotelul „Royale” din Cluj (Klausenburgh). „Bănuim că poate tocmai faptul că se numea în acea perioadă «Regina Angliei» l-a impresionat pe Stoker. În roman hotelul se numeşte «Royale», iar singurul apropiat de această denumire ar fi «Regina Angliei». Denumirea de hotel «Royale» nu am găsit-o la nici un hotel din Cluj-Napoca, deşi ar trebui menţionat şi faptul că în acea perioadă hotelurile îşi schimbau destul de des denumirea. Într-o prima fază ne-am gândit că ar fi putut fi vorba de hotelul de vizavi, de «Panonia», dar ni se pare mai plauzibilă varianta cu «Regina Angliei». Oricum, o certitudine clară e greu să ai mai ales că este vorba de un roman fictiv“, a explicat Sălăgean.

„Un hotel real dintr-o istorie imaginară”

Cluj
Click pe poză pentru Galerie

Bram Stoker scrie în romanul său că Johnathan Harker s-ar fi documentat despre Transilvania la British Museum, „căutând printre cărţile şi hărţile din bibliotecă” înainte de a începe călătoria lui în căutarea contelui Dracula. „Cred că este posibil ca Stoker să fi găsit un ghid turistic al Clujului şi probabil de acolo s-a inspirat despre hotel. Chiar şi la sfârşitul sec XIX, British Museum avea o bibliotecă foarte bună. Oricum, cert este că e vorba de un hotel real dintr-o istorie imaginară”, a spus istoricul. „Perspectiva generală a lui Stoker asupra istoriei Transilvaniei ne arată că într-adevăr el acumulase o serie de informaţii de bază asupra acestor regiuni, dar pe de altă parte, în probleme de detaliu, el comite o serie de erori care ne demonstrează fără nicio îndoială că Stoker nu a vizitat Transilvania niciodată”, a mai adăugat Sălăgean. Puţinele informaţii pe care Stoker le oferă în roman despre Cluj-Napoca corespund însă destul de bine cu realităţile oraşului din acea vreme. Stoker povesteşte că eroul său, trezindu-se târziu, a fost nevoit să ia micul dejun în mare grabă pentru a porni spre gară la ora 07.30, deoarece trenul său spre Bistriţa urma să pornească cu puţin înainte de ora 8. „Timpul necesar pentru deplasarea cu trasura până la gară, din piaţa centrală a oraşului pe străzile Wesselenyi Miklos (în prezent Regele Ferdinand) şi Ferencz Jozsef (Horea) cu ajutorul trăsurii era în jur de 20 de minute, deci, aceasta ar putea fi o altă dovadă că este vorba despre un hotel de pe strada Ferdinand”, a explicat istoricul. Şi celalalte elemente ale relatării lui Stoker sunt plauzibile.

El vorbeşte în roman despre meniul de la hotel care includea „paprikahendl” – pui gătit cu multă boia de ardei iute, potrivit descrierii lui Stoker şi „mămăligă”, mâncăruri specifice Transilvaniei. De asemenea, eroul lui Stoker spune că nu a reuşit să doarmă prea bine, „deşi patul era destul de confortabil”, din cauza unui câine care a lătrat toată noaptea – amănunt care din nou e plauzibil, deoarece prezenţa câinilor vagabonzi pe străzile Clujului a fost surprinsă în multe documente fotografice ale vremii.

Hotelul Transilvania

Astăzi proprietarii hotelului Transilvania spun că vor să valorifice această informaţie referitoare la „Dracula” şi au în plan construirea unui apartament intitulat „Bram Stoker”. „Proiectul nostru este unul amplu şi complex, dorim să mergem pe urmele cărţii, să creăm un apartament în care să fie ilustrată în tablouri, picturi, albume, fotografii, filme vechi, obiecte şi mobilier de epocă călătoria relatată în „Dracula” şi tot ce este legat de această poveste. În plus, ne dorim să realizăm jos o zahana, cu mâncăruri specifice acelei perioade. Considerăm că acest lucru ar atrage mulţi turişti dornici să se reîntoarcă în acea perioadă şi să meargă pe urmele lui Dracula”, a explicat Adriana Sava, administratorul şi directorul general al hotelului Transilvania.

Sursa: Ce legătură există între Cluj și romanul „Dracula” al lui Bram Stoker

   


phone cases vancouversitesvisit this website